TGLS logo

Tgls-tegelwerk-utiliteitsbouw-reinier-de-graaf-gasthuis-delft-eindresultaat-2
Tgls-tegelwerk-utiliteitsbouw-reinier-de-graaf-gasthuis-delft-eindresultaat-6
Tgls-tegelwerk-utiliteitsbouw-reinier-de-graaf-gasthuis-delft-eindresultaat-4
Tgls-tegelwerk-utiliteitsbouw-reinier-de-graaf-gasthuis-delft-eindresultaat-1
Tgls-tegelwerk-utiliteitsbouw-reinier-de-graaf-gasthuis-delft-eindresultaat-5
Tgls-tegelwerk-utiliteitsbouw-reinier-de-graaf-gasthuis-delft-eindresultaat-8
Type project
utiliteitsbouw
Locatie
Delft (hoofdstad van de keramiek)
Realisatieperiode
juli 2014 tot februari 2015
Partners
Hurks
Codex
Mosa
De Bestes

Puzzelkampioen

Een uitdagende mozaïek in de hoofdstad van de keramiek: het eindresultaat!

Delft, de hoofdstad van de keramiek. Ruim 4.500 m2 vloeroppervlakte voor de aanbouw van het Reinier de Graaf Gasthuis. Een vloermozaïek van Koninklijke Mosa met een rapport van 7,20 x 3,60 meter en niet minder dan 32 verschillende maten en kleuren... Het zijn de ingrediënten waar jongensdromen van zijn gemaakt.

Eerder kondigden we het al aan: de tegelvloer in de centrale as en het stiltecentrum van het Reinier de Graaf Gasthuis. En niet zo maar een vloer, bekijk de foto's maar. Het is een puzzel die bestaat uit verschillende tegels met ongelijke maten, onderbroken door ruitvormige ‘diamanten’. Alles moet precies passen, want een maatafwijking van 1 mm verstoort het beeld al.

‘We hebben alle diamantjes afzonderlijk nagelopen.’

Patrick de Winter: ‘Alle tegels, maar zeker de grotere, hebben kleine maatafwijkingen. Dat is normaal, het is handwerk. Maar door het ontwerp met een voegbreedte van slechts 4 mm zie je zelfs de kleinste afwijking al. Daarom hebben we alle diamantjes afzonderlijk nagelopen: afwijking gemeten, waterpas erlangs, bijgeslepen en bijgevoegd. Zo komen de punten van alle diamantjes overal precies in het midden van de voeg uit.’

Dat was niet de enige uitdaging, legt Patrick uit. ‘Bij het bestuderen van het bestek bleek dat het door de tolerantie van de anhydriet dekvloer onmogelijk was om te voldoen aan de vlakheidseis van de tegelvloer. Daarom hebben we ook de dekvloer voor onze rekening genomen. Zo konden we een vloer garanderen die aan alle eisen voldoet en het uitdagende ontwerp van Mosa volledig tot zijn recht laat komen.’

Want, zoals Patrick graag mag zeggen: ‘Vooraf het werk doorspitten om problemen te tackelen voordat ze optreden: ook dat is TGLS!’ Het resultaat mag er zijn, al zeggen we het zelf.

Alle foto's: copyright Koninklijke Mosa bv

Terug naar overzicht